Att välja rätt förlag till sitt manus

30.10.2015 17:58

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och skickat in manus nummer två till några fler förlag, än bara det som bad mig skicka över det i höstas. (Se det här inlägget för att läsa mer om det. ) Då blev det så brått att fixa slutredigeringen att jag ville låta det ligga ett tag efteråt. Men nu har jag plockat fram det igen, sett över det och skickat iväg det.

I det läget blir ju alltid frågan: Vilka ska jag skicka till?

Är störst alltid bäst? Jag vet faktiskt inte. Det första manuset skickade jag både till riktigt små förlag och ganska stora. Dock inte till den största jätten, eftersom jag helt enkelt inte tyckte att storyn passade där. De förlag som kom med mer positiv respons då, ligger mig förstås lite mer varmt om hjärtat nu, det måste jag erkänna.

Två av förlagen svarade inte alls. Av dem var det ett litet tvåmansförlag, och ett av de största förlagen i landet. Så i det fallet verkar storleken kvitta. Behöver jag påpeka att inget av dem får fler manus från mig..? Ett svar vill jag i alla fall ha, oavsett om det är ett ja eller ett nej.

Viktigare än storleken är att tänka på är att välja förlag utifrån vilken typ av bok det är. På Svensk bokhandels hemsida, www.svb.se, finns alla förlag i alfabetisk ordning. När det gäller mindre förlag är det något av ett detektivarbete att klicka sig in på respektive hemsida för att se vad de egentligen har för utgivning. Det är ju onödigt att skicka ett skönlitterärt manus för vuxna till ett förlag som bara ger ut barnböcker, böcker om andlig utveckling eller faktaböcker.

Olika förlag tar också emot manus på olika sätt. De flesta har information på sin hemsida om hur de vill ta emot manus. Det är klart enklare att skicka till dem som tar emot elektroniskt, speciellt när man som jag har en skrivare som tar ett par timmar på sig att spotta ut hela manuset, men flera av de förlag som bara tar emot i pappersform är helt klart värda det extra arbetet. En del förlag har manusstopp, och då är det förstås ingen idé att skicka till dem just då. Åter andra tar inte emot spontanmanus alls.

Jag brukar titta noga på vilken utgivning de har och faktiskt också på hur böckerna ser ut. Omslag är viktiga tycker jag. Ett snyggt omslag väcker både nyfikenhet och lockar läsare att köpa boken.  Och det vill man ju!

Så listan på förlag att skicka manus nummer två till blev ett hopplock av förlag som gett mig bra intryck, på olika sätt. Å så var det bara att vänta på svar, igen...

Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.

Lämna gärna en kommentar här!

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar