Bestäm dina egna deadlines

16.11.2015 20:05

Det är lätt att hitta på annat att göra än att skriva, även när tiden finns där.

Men vad händer om du behandlar det som något viktigare än en hobby?  Bestämmer en deadline för dig själv? Eller flera?

Jag sätter upp små deadlines för mig själv hela tiden, även om jag kanske inte utdelar några hemska straff om jag inte håller dem. Kanske är det mitt yrke som journalist som skapat den vanan. I min kalender står det till exempel hur många ord jag vill ha på manus nummer fyra i slutet av den här veckan, och när jag tänkt mig att råmanuset ska vara klart. Struktur i skrivandet påverkar det positivt, inte bara att ha egna deadlines utan också att bestämma tider för skrivandet och att faktiskt sätta sig vid datorn då.

Jag håller kanske inte med Jan Guillou i allt han säger om skrivprocesser, men på ett område tänker vi lika: Att sitta och vänta på inspirationen är bortkastad tid. Den kommer (förhoppningsvis och nästan alltid för mig) när du sitter och jobbar med boken.

En större deadline är min femårsplan att bli utgiven på förlag.

Vad är vitsen med den, då? Jag är fullt medveten om att det bara är några få promille (!) av inskickade, skönlitterära manus som antas av förlagen. Men jag vet också att trots det så blir debutanter antagna med jämna mellanrum. Alltså kan jag sikta på att bli en av dem. Vitsen med det är, för mig i alla fall, är att om jag har ett mål så ser jag tydligt vilket håll jag ska mot och kan göra mina livsval utifrån det.

Därför sätter jag ribban högt den här gången, och siktar på att faktiskt få ett ja från förlag.

(Och för alla er som inte är så skrivarnördiga som jag: Får du nej tack från ett förlag kan det vara allt ifrån en standarsrefusering där det totala ointresset är genomgående, eller så kan det vara av det mer positiva slaget. Då framgår det att manuset lästs igenom ordentligt av en lektör och du får ett svar med ett omdöme om manuset, och eventuellt förslag på förbättringar. Trots att även de refuseringarna slutar med ett nej, tack, så är de mycket roligare att få. Läs mer om det i det här inlägget)

Jag åker till Motala och loggar ut från nätet i några dagar för att ägna mig åt djupgrävningar i diverse texter. Nu får ni istället hålla utkik efter mitt kommande gästbloggsinlägg hos Anna Hellqvist (tillåter inte din webbläsare popupfönster så kika istället här), där jag vidareutvecklar tanken med att skriva mot ett eget mål. Kommer på fredag! Inte missa!

Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.


Lämna gärna en kommentar här!

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar