Nanowrimo – stora romanskrivarmånaden

28.10.2015 20:50

I november är det dags för Nanowrimo, eller National novel writing month, som det egentligen heter. En månad när mängder av skriventusiaster svettas över sina tangentbord för att nå målet på 50 000 ord, vilket räknas som en normallång bok. Det är nämligen det som är målet, att skriva ett bokmanus på en månad.

Deltagarna i Nanowrimo tävlar egentligen bara mot sig själva, och kan mäta sina framgångar på Nanowrimos hemsida. Den som nått upp till 50 000 ord i slutet av november kan ladda upp sitt manus (krypterat) och därmed få fina priser, som exempelvis brukar vara en bra rabatt på skrivprogrammet Scrivener. (Som jag älskar!)

För anmälan och mer information, gå in på www.nanowrimo.org

Under tiden som Nanowrimo pågår går det att få massor av skrivpepp, både via hemsidans forum och på speciella Nanowrimo-grupper på Facebook. På en del orter ordnas det också fysiska skrivträffar, för den som uppskattar sällskap under skrivandet.

Mina tips inför Nanowrimo är:

  • Bara skriv! Strunta i att läsa igenom och redigera, skriv på tills hela historien är klar. Blir du inte klar under november, fortsätt efter Nanowrimo. Skriv tills du är klar.
  • Mycket te, choklad och andra trevligheter håller ångan uppe.
  • Ta del av peppen på nätet och mät dina framgångar på hemsidan, det ger dig en extra sporre. Men akta dig för att hänga på nätet istället för att skriva.
  • Fundera på när din bästa skrivtid är, kanske när barnen lagt sig, när mannen jobbar och så vidare, och sikta på att ta fram ditt manus den stunden varje dag.
  • Sätt upp egna mål. Du behöver inte sikta på 50 000 ord. Utnyttja skrivpeppen under Nanowrimo till att nå dina egna, personliga mål.

 

Jag deltog i Nanowrimo  den första och enda gången år 2013, och det jag hade som mål var inte att skriva 50 000 ord utan att få ett färdigt råmanus. Det lyckades. Det var då jag fick den viktiga lärdomen att bara skriva, för att få historien klar. En riktig aha-upplevelse. Putsa och pynta kan man göra sedan. En välredigerad men bara halvfärdig historia däremot, det är inte mycket att ha. Knappt ett år senare var mitt råmanus färdigredigerat och skickat till förlag.

Happy writing!

 

Lämna gärna en kommentar här!

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar